Stillas gjør mange byggeprosjekter mulige

17 desember 2019
Mathias Bjelland
Stillas gjør mange byggeprosjekter mulige

Stillasets mirakel

Når du går forbi en hvilken som helst byggeplass, vil du nesten helt sikkert se et sikk-sakk eksos skjelett av noe slag rundt strukturen. Enten det er en bygning eller en bro eller til og med bare noen frittstående struktur, dekkes alltid av dette eksos skjelettet når det jobbes med. Det er det som kalles stillaser. Stillaser brukes på omtrent alle byggeplasser i levende minne. Stillaser har gjort konstruksjonen slik den er i dag.

Stillas har eksistert i en eller annen form siden antikken. I begynnelsen ble stillas bare noen løst satt sammen trebiter som var strammet sammen for å hjelpe til med konstruksjonen litt. Etter hvert som årene gikk ble stillaser stadig mer holdbare slik som hos https://www.strandstillas.no/ og ikke minst mer sofistikerte i designet. Det fortsatte å utvikle sikk-sakk mønsteret som vi er så godt kjent med i dag, fordi det ble vist seg å være det mest stabile og bærende designet.

Stillaser har utviklet seg mye gjennom årene

Stillaser er nå vanligvis laget av metall i stedet for tre for å gi en ekstra dimensjon av spenst. På toppen av det kommer stillas nå vanligvis med treplattformer med jevne mellomrom. Dette er veldig nyttig for å la bygningsarbeidere komme dit de trenger å være i forskjellige stadier av byggeprosessen. Men den viktigste bruken av stillaser er den opprinnelige, og det er for å opprettholde den strukturelle integriteten til hva enn det er som de støtter.

Mens konstruksjoner er designet for å kunne stå på egen hånd når de er fullført, kan det ikke være tilfelle under selve byggeprosessen. For eksempel er en buebro en av de mest stabile strukturene mennesker har kommet opp med. Men de er helt ute av stand til å forsørge seg selv før den aller siste capstone er satt på plass. Inntil da trenger det stillas.

Flere nyheter