På utkikk etter nye leker?

30 mai 2022
Maria Laugesen

editorial

Det kan være en jungel når man skal kjøpe leker for barn i dag, fordi det finnes så mange muligheter på markedet. Men hvordan velger du de beste leker for barna – enten det er dine egne eller andres?

Husk på barnets alder

En av de viktigste faktorer å huske på er at lekene må passe for barnas alder. Er barna for små til lekene, da får de ofte ikke det samme ut av lekene fordi de rett og slett ikke forstår dem, og samtidig kan det være farlig hvis delen for eksempel er for små eller lignende. Er barna for store, da vil de kanskje kjede seg med lekene.

Derfor er det en god start å se etter anbefalingen til alder på lekene. Da er du sikker på at lekene er trygge for barna å bruke, og at det passer til det nivået de er på i utviklingen.

Tenk på variasjon

Lek er ikke bare underholdning, men er også utrolig viktig for barnas utvikling. Det gjelder både den motoriske utviklingen, på sosiale områder og en lang rekke forskjellige psykiske og mentale områder. 

leker

Derfor er det også viktig å utfordre barna på forskjellige måter gjennom lek, og her er det en god hjelp å ha stor variasjon i de lekene de bruker. Noen kan for eksempel ha fokus på finmotorikk og planlegging, mens andre fokuserer på språk eller konsentrasjon. 

Du vil oppleve at barna også finner større glede i å ha variasjon i lekene, fordi de har det gøy med å bli utfordret og utvikle seg på forskjellige områder. Derfor er det ikke en oppgave for barna, men en helt naturlig ting som skjer gjennom lek der de samtidig har det gøy. Det gjelder uansett om de leker på egen hånd, sammen med foreldrene eller sammen med andre barn på samme alder.

Flere nyheter